saç ekimi nasıl yapıldığını gösteren animasyon

Saç Ekimi Nedir?

Saç ekimi; saç kaybı yaşanan bölgeye saç köklerinin daha kuvvetli ve yoğun olduğu bölgeden saç transferi işlemidir. Kuvvetli ve yoğun saç kökleri genellikle başın arka tarafında, ense bölgesinde yer alır. Bazen güçlü saç kökleri olan sakal ve göğüs bölgesi de donör bölge olarak kullanılabilmektedir. Anacak, sakal ve göğüs bölgelerindeki kıl köklerinin tutma oranı (verimliliği) saçlardaki kıl kökleri kadar yüksek olmadığı için pek tercih edilmemektedir.

Saç ekimi öncesi yapılan bazı testler ile nakil yapılacak bölgenin saç ekimine uygun olup olmadığı belirlenir ve hangi saç ekimi yönteminin uygulanacağına karar verilir. Saç ekimi işlemi 4-8 saat arası sürmektedir. Yapılan operasyon sonrası hasta gündelik yaşamını sürdürmeye devam edebilmektedir. Saç ekimi işlemi sonrası hasta oldukça doğal saç görünümüne sahip olacaktır.
Saç ektirme ihtiyacı erkeklerde, kadınlara oranla daha fazla görülmektedir. Bazı araştırmalar, erkeklerde 40 yaşından sonra saç dökülmesinin azaldığını göstermektedir.
Saç dökülmesini etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar arasında genetik faktörler ilk sıradadır. Genetik faktörler dışında stres ve dış etkenler gibi belirlenemeyen sebepleri de bulunmaktadır.

Türkiye kellik istatistikleri

Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Saç ekimi temel olarak 3 işlemden oluşur. Bunlar;

  1. Dökülmeme özelliğine sahip donör bölgeden kılların ya da saç köklerinin alınması
  2. Nakil yapılacak bölgenin hazırlanması
  3. Alınan saç köklerinin nakledilmesi

Saç ekiminde uygulanan en modern yöntem FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu – Follicular Unit Extraction) yöntemidir. Bu saç ekim yönteminde; saç dökülmesi olmayan donör bölgeden alınan canlı kıl kökleri baş bölgesinde saç olmayan ya da saç dökülmesi görülen alana nakledilir.

Saç Ekiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Saç ekimi operasyonları sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, tamamen kişiye özel bir tedavi sürecinin belirlenmesidir. Çünkü donör bölgesi ve saçsız bölge kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu yüzden “herkese standart saç ekimi yapılır” mantığı yanlıştır. Saç yapısına ve kişinin beklentisine kişiye özel tedavi ya da saç ekimi yöntemi seçilmelidir. Operasyonlardan önce hasta ile yapılan konsültasyon sırasında tamamen hastaya özel bir tedavi süreci belirlenmesi sayesinde hastalarda yüzde 99’a ulaşan başarı oranı elde edilebilmektedir.

  • Saç çizgisinin kişinin yüz hattına uygun çizilmesi gerekir: Herkesin yüz hatları ve kafa yapısı farklı olduğu gibi doğal saç çizgisi de farklıdır. Bu saç çizgisinin doğru tespit edilip planlanması saç ekimi sonrası saçların doğal görünmesini sağlar.

  • Ekilen saçların sıkı ve doğru planlanmış olması gerekir: Saç ekiminde yanlış planlamalar saçlarda doğal bir görünümü engeller. Aynı şekilde çok fazla açıklık olan bölgeyi tek bir seansta tamamlamaya çalışmak, seyrek saç görünümüne sebep olacaktır.
  • Saçların yanlış açıda ekilmesi: Yanlış açıda saç ekilmesi hem saçların tutma gücünü azaltarak kalıcılığı etkiler hem de saç taranma yönünü bozacağından doğal görüntünün kaybolmasına sebep olur.
  • Aşırı yüksek sayıda greft alınması: Donör bölgenin müsaade ettiği sayıdan fazla greft ya da saç kökü alınması durumunda donör bölgede komplikasyonlar oluşabilir. Bu durum, bazen dönüşü olmayan sorunlara yol açabilir.

Saç Ekimi Kimlere Yapılmaz ?

  • Hepatit C hastalığı olanlara
  • HIV – AIDS hastalığı olanlara
  • Psödopelade ve Liken planus hastalığı olanlara
  • Donör bölgesi yeterli olmayanlara
  • Ciddi kronik rahatsızlığı olanlara
  • Kalp, şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği, tansiyon ve böbrek yetmezliği gibi sorunları olanlara
  • 18 yaşından küçük olanlara (22 yaş sonrasını tavsiye ediyoruz)

Yukarıda açıklanan durumları olan kişilere sağlık açısından risk oluşturması ya da başarılı bir saç ekimi sonucu ortaya konulamamasından dolayı saç ekimi işlemi uygulanmaması gerekir!

Saç Ekiminin Aşamaları

Saç ekimi işlemi 6 temel aşamadan oluşmaktadır. Saç ekme işlemine başlamadan önce yapılan tetkikler sonucu hastanın uygun olması durumunda saç ekimi işlemine başlanabilir. İşlem, lokal anestezi uygulanarak yapılmaktadır. Lokal anestezi, hasta ve saç ekimi ekibinin konforunun en üst seviyede olması için yapılmaktadır. Saç ekim işlemi sırasında hasta, herhangi bir ağrı ya da acı hissetmemektedir.

Saç Ekimi Yöntemleri

Saç ekimi yöntemleri, sürekli gelişen teknoloji ve tıp sayesinde gelişmektedir. Saç ekiminde birden fazla teknik kullanılmaktadır. Bu tekniklerin sayısı artmaktadır. Bu yöntemlerden bazıları şunlardır:

FUE saç ekimi ya da “Follicular Unit Extraction” saç ekimi yöntemi, kullanılan en popüler ve en modern saç ekimi yöntemdir. Bu yöntem ile donör bölgeden güçlü olan saç kılı kökleri tek tek alınarak saçsız alana nakledilir. Eskiden FUT yönteminde saç kökleri deri ile birlikte şeritler halinde alınırken; FUE yönteminde temel prensip “greft” olarak sadece kıl kökünün nakledilmesidir. Kıl köklerinin, saçların doğallığının koruması için çıkış yönü doğrultusunda nakledilmesi gerekmektedir. Bu kural, operasyonun en önemli kurallarındandır. Bu operasyon lokal anestezi ile yapılmaktadır. Operasyon sırasında hasta herhangi bir ağrı ya da acı hissetmemektedir. Bu yöntem doğru bir uygulama ile yapıldığında başarı oranı en yüksek yöntemlerden biridir. Safir, Perkutan, DHI, Unique gibi saç ekimi yöntemleri de FUE yöntemini kullanmaktadır.
FUE saç ekimi hakkında detaylı bilgi için FUE Saç Ekimi sayfasını inceleyebilirsiniz!

https://hermest.com.tr/fue-sac-ekimi/

Safir FUE saç ekimi tekniği, popülerleşen saç ekimi yöntemlerinden biridir. Safir FUE tekniğinde kanal açma işlemleri sırasında normal slitler yerine safir uç gibi görünen slitler kullanılmaktadır. Bu slitler safir malzemeden yapılmamıştır; sadece “safir” ismi verilmiştir. Safir slitlerin aşağıda belirtilen avantajları vardır; ancak bunlar bilimsel olarak kanıtlanmamıştır!
• Safir FUE’nin en büyük avantajı daha sık ekim yapılabilmesine olanak sağlamasıdır.
• Safir uçlu slitler ile açılan kanallarda ekim sonrası dokuda oluşabilecek zararlar minimum seviyeye indirilmektedir.
• Bu yöntem ile kanallar saç kökü boyutunda açıldığı için daha fazla sayıda kanal açılabilmektedir.
• Safir FUE tekniği ile yapılan operasyonlarda ödem oluşma olasılığı oldukça düşüktür.
Perkutan saç ekimi yöntemi, az sayıda saç ekimi merkezi tarafından kullanılmaktadır. Normal şartlarda saç ekimi operasyonlarında kanallar ince ve düz şekilde açılmaktadır. Perkutan teknikte ise, kanallar, ince iğneler ile yuvarlak açılmaktadır. Saç ekimi uygulamalarında yuvarlak kanallar oldukça önemlidir. Böylece alınan saç kökleri bu kanallar içine yerleştirildiği zaman herhangi bir hareketlilik durumunda yerinden oynamaması ya da ekildiği doğal açının değişmemesi sağlanmaktadır. Aynı zamanda kökler bu teknik sayesinde yerleştirilirken zarar görmemektedir. Ekim alanında ince iğneler ile çalışıldığı için operasyon sonrası çok daha hızlı iyileşme olur.

Organik saç ekiminde hastanın kendi yağı (genellikle karın bölgesinden) alınarak, bu yağların içerisinden kök hücreler ayrıştırılır. Elde edilen kök hücreler, kendi vücudunda kullanıldığı için kişide herhangi bir reaksiyon ya da alerjiye yol açmaz. Organik saç ekiminin aşağıda belirtilen avantajları vardır; ancak bunlar bilimsel olarak kanıtlanmamıştır!
• Hastaya kendi vücudundan alınarak enjekte edilen kök hücre sayesinde hem ekilen saç kökleri hem de ekim yapılan bölge daha sağlıklı bir şekilde beslenmektedir.
• Organik saç ekiminin en önemli özelliği, operasyon sırasında herhangi bir kimyasal madde kullanılmamasıdır.
• Klasik saç ekimi yöntemlerinin aksine organik saç ekimi yönteminde hastanın kendi yağından alınan kök hücreleri kullanılmaktadır.
• Yeni gelişen bu yöntem sayesinde hastalar operasyon sonrası kısa süre içerisinde iyileşebilmektedirler.
• Kimyasal madde kullanılmadığı için ekilen saç kökleri hızlı bir şekilde gelişim göstermektedir.

Gold FUE tekniğinde kanallar, altın uçlu mikro motorlar ile açılmaktadır. Gold FUE’nin diğer yöntemlere benzer avantajları bulunmaktadır. Aşağıdaki belirtilen özelliklerinin bilimsel dayanağı yoktur!
• Altın; deri için zararlı değil aksine faydalı bir maddedir.
• Saç ekimi operasyonlarında deride enfeksiyon oluşma olasılığını minimuma düşürmektedir.
• Alınan saç kökleri, herhangi bir metal yerine altın uçlarla temas ettiğinden canlılıklarını daha uzun süre korumaktadır.

DHI ya da “Direct Hair Implant”, günümüzde en çok tercih edilen saç ekimi tekniklerinden biridir. DHI saç ekimi yöntemi, “kalem tekniği” olarak da bilinmektedir. DHI saç ekiminde saç kökleri donör bölgeden, “Choi Pen” adı verilen tamamen özel implanter kalemler içerisine alınır, Daha sonra saçsız alana bu kalemle nakledilir. Bu yöntem genellikle uzun saçlı erkekler, kadınlar ve saçlarını kestirmek istemeyen hastalar tarafından tercih edilmektedir.
• DHI, sık ekim yönteminin en kolay uygulama şeklidir. Bu özelliğiyle uygulama yaptıracak kişilerin en çok tercih ettiği yöntemler arasında yer almaktadır.
• Bu yöntemle daha doğal ve daha sağlıklı bir görüntü elde edilebilmektedir.
• Doğrudan ekim yapılabilmesini sağlayan en uygun yöntemlerden biridir.
• Ekim yapılacak bölgenin tıraş edilmesine gerek yoktur.
• Operasyon sonrası herhangi bir yara izi bırakmaz; bu sebeple doğal saç ekimi yöntemi olarak tercih edilmektedir.
DHI hakkında detaylı bilgi için DHI Saç Ekimi sayfasını inceleyebilirsiniz!

hermest.com.tr/dhi-sac-ekimi/

Karaciğer ve kalp ameliyatlarında yararlanılan robot teknolojisi, saç ekiminde de kullanılmaktadır. Robotik saç ekimi, ilk kez 2010 yılında Amerika’da uygulanmaya başlanmıştır. Teknolojik gelişmelerle birlikte gelişmeye devam eden bu yöntem, saç ekiminde de güncellenerek kullanılmaktadır. Bu yöntem; Japonya, Amerika ve İngiltere gibi ülkelerden sonra ülkemizde de kullanılmaya başlanmıştır. Saç kökleri, klasik yöntemlerin aksine bu yöntemle daha ileri teknoloji kullanılarak, robot tarafından nakledilmektedir. Uygun saç tellerinin alınacağı bölgeden saç tellerinin robotik yöntem kullanılarak alınması ve nakledilmesi işlemidir. Robotik optik okuyucu sayesinde kıl köklerini hafızaya alıp, mevcut kıl kökleri zarar görmeden, kanal açma işlemi yapılır. Açılan kanallara, yine robot sayesinde nakil işlemi, saç çıkış yönü ve sayısı hesaplanarak nakledilir. Bu yöntem, modern saç ekimi yöntemleri arasında tatmin edici sonuçlar ortaya koyamaması sebebiyle günümüzde pek tercih edilmemektedir.
Saç ekimi işlemlerinde operasyona başlamadan önce saçlar tamamıyla tıraş edilir. Bu uygulama, operasyonun başarı yüzdesinin artması için önemli bir şarttır. Bu işlem sonrası saçların tıraşlı olması hastaların sosyal hayatlarında kendilerni kötü hissetmelerine sebep olabilmektedir.
Tıraşsız saç ekimi, bu durumu sorun olmaktan çıkarmaktadır. Yeni tıraşsız saç ekim yönteminde hastaların saç ekimi yaptırdıkları belli olmaz. Bu sayede operasyon sonrası sosyal hayatlarına kaldığı yerden devam edebilirler. Bu teknik, saç ekimi uzmanının belirli tahliller neticesinde uygun bulması halinde çok kolay bir yöntem haline gelmiştir. 4 ila 8 saat arası süren bu operasyon sonrası kişi yeni saçları ile sosyal ve iş hayatına kaldığı yerden devam edebilir.
Bu teknik hakkında detaylı bilgi için Tıraşsız Saç Ekimi sayfasını inceleyebilirsiniz!

https://hermest.com.tr/trassiz-sac-ekimi/

Uzun saç ekimi yöntemi, tıraşsız saç ekimi tekniği ile neredeyse aynı şekilde uygulanmaktadır. Fakat uzun saç ekimi yönteminde donör alanda ve ekim yapılacak alanda herhangi bir tıraş işlemi uygulanmamaktadır. Donör alandan alınan uzun ve sağlıklı saç kökleri, ekim yapılacak bölgeye nakledilir. Uzun saç ekim yöntemi, diğer yöntemlere oranla daha zor ve zahmetli bir işlemdir. Bu yöntemde özellikle alnın üst kısmındaki bölgeye, ense bölgesinden alınan ve dökülmeme özelliğine sahip saçların transfer işlemi yapılmaktadır. İşlem sonrası ekilen saçlar uzun olduğu için gerçeğinden ayırt edilemeyecek kadar uyumluluk gösterir.
Bu teknik hakkında detaylı bilgi için Uzun Saç Ekimi sayfasını inceleyebilirsiniz!

https://hermest.com.tr/uzun-sac-ekimi/

Kadınlarda saç dökülmesi problemleri erkeklere oranla daha az görülmektedir. Kadınlarda saç ekimi işlemi yapılmadan önce her zaman olduğu gibi ilk olarak tahliller yapılarak, saç dökülmesi probleminin kaynağı saptanmalıdır. Ardından uzman doktorun uygun tedavi yöntemini kararlaştırması gerekir. Kadınlarda saç dökülmesi problemi erkeklerdeki saç dökülmesine benzese de birbirlerinden çok farklıdır. Bu sebeple uygulanacak tedavinin kadınlarda saç ekimi uzmanları tarafından planlanması gerekir. Kadınlar, saç ektirmek için yaygın olarak DHI, Tıraşsız ve Uzun saç ekimi tekniklerini tercih etmektedir. Bu yöntemlerde saçlar tıraş edilmediği için kadınlar tarafından en çok tercih edilen yöntemlerdir.
Kadınlarda saç ekimi hakkında detaylı bilgi için Kadınlarda Saç Ekimi sayfasını inceleyebilirsiniz!

https://hermest.com.tr/kadinlarda-sac-ekimi/

Sakallardan alınan kıl köklerinin, saçsız alana FUE yöntemi kullanılarak nakledilmesi işlemidir. Diğer yöntemlerde olduğu gibi, sakaldan saç ekimi işleminde de aynı prosedürler uygulanmaktadır. Sakal bölgesinden alınacak olan kıl köklerinin uygunluğu operasyon öncesinde analiz edilir. Bu yöntem daha çok donör alanın az, ekim yapılacak alanın geniş olduğu hastalar tarafından tercih edilmektedir; çünkü sakaldan alınan kıl köklerinin uyum sağlayamama ihtimali vardır. Bu sebeple ekilen sakal kökleri kalıcılık sağlamayabilir!
Göğüs bölgesinden alınan kıl kökleri, başta saçsız bölgeye nakledilebilmektedir. Göğüs kıllarından saç ekimi yönteminde dikkat edilmesi en önemli nokta, donör bölge olan göğüs bölgesinden alınacak kıl köklerinin güçlü ve sağlıklı olmasıdır. Göğüsten alınan kıl köklerinin uyum sağlayamama ihtimali yüksektir; bu sebeple ekilen göğüs kılı kökleri kalıcılık sağlamayabilir!

Saç Ekimi Başarılı Sonuçlar Veriyor Mu?

Saç ekiminde artık yeni modern yöntemler kullanılmaktadır. Bu sayede çok daha yüksek başarı oranlarına ulaşılmaktadır. Uygulanan yeni nesil saç ekimi teknikleri ve saç ekimi profesyoneli ekipler ile başarı oranı yüzde 99’a ulaşmıştır. Tıp ve teknolojinin sürekli gelişim göstermesiyle birlikte inovatif ve yenilikçi yaklaşımlar sayesinde saç ekiminde her geçen gün daha başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. İşlemlerde oldukça doğal sonuçlar elde edilebilmektedir. Bu nedenle hasta memnuniyeti en üst düzeydedir.
Saç ekimi operasyonlarında başarılı sonuçlar elde etmek için uygulanacak olan teknikler hasta odaklı yani kişisel olmalıdır. Hastalara operasyon öncesi yapılan analizler ve kararlaştırılan saç ekimi tekniği başarı oranında çok etkili olmaktadır. Aynı zamanda saç ekimi sonrası hastanın önemli noktalarda dikkat etmesi de saç ekimi sonuçlarında etkilidir. Hasta bu süreç zarfında uzman doktorun bilgilendirmeleri ve tavsiyeleri çerçevesinde hareket etmelidir.

Saç Ekimi Sonuçları Ne Zaman Görünür?

Tedavi sonrası hemen sonuç elde etmek her zaman mümkün olmayabilir. Saç ekimi işlemi sonrası hastanın sabırlı davranması gerekmektedir. Doktor bu süreçle ilgili hastayı bilgilendirecek ve gerçekçi sonuç zamanını doğru bir şekilde paylaşacaktır. Tedavi sonrası bekleme süreci başlayacaktır. Doğal sonuçlar, bu sürecin sonunda görülecektir. Doktorun bu gelişim sürecini düzenli olarak takip etmesi ve komplikasyon oluşmasını engelleyecektir.

Not: Türkiye Tabipler Birliği ve Türk Cerrahi Derneği, saç ekim merkezlerinde yapılan saç ekimi işlemleri sırasında veya sonrasında hastanın fotoğraflarının çekilerek çeşitli platformlarda yayınlanmasını yasaklamıştır!

Saç Çizgisi Düzeltme İşlemi Neden ve Nasıl Yapılır?

Saç çizgisi, saç ekiminde doğallığı etkileyen en önemli nokta olarak görünmektedir. Yanlış planlama neticesinde saç çizgisi doğal görüntüyü kaybetmektedir. Bu gibi durumlarda saç çizgisi düzeltme (revizyon) yapılmaktadır. Bu durumda saç ekimi operasyonu sonrası hastaların saç çizgisi düzeltilebilir ve eskisi gibi doğal bir görünüm elde edilebilir. Saç çizgisi düzeltilecek olan hastalarda operasyona başlamadan önce yüz yapısı, saç açıklığının genişliği ve greft sayısı göz önünde bulundurularak analizler yapılmalıdır. Bunun sonucunda tasarlanan saç çizgisi, saç ekimi yapılarak eski haline getirilir.

Saç Ekimi Fiyatları

hakkında genel bir bilgi verebilmek için saç ekim fiyatlarını belirleyen faktörlerin neler olduğu bilinmelidir. Saç ekimi fiyatları saç ekimi merkezleri tarafından belirlenirken bu faktörler değerlendirilir ve buna göre bir fiyat belirlenir.

T.C Sağlık Bakanlığı tarafından listelenen saç ekimi fiyat tarifesi… Tam liste için saglik.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz!

Saç Ekim Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

Saç ekim fiyatlarını etkileyen birden fazla faktör bulunmaktadır. Saç ekimi operasyonunda uygulanacak olan saç ekimi yöntemi, saç ekimi fiyatlarını belirleyen faktörlerin başında gelmektedir. Saç ekimi fiyatları birçok farklı faktöre göre de değişiklik göstermektedir

  • Operasyonda uygulanacak olan saç ekimi tekniği,
  • Saç ekimi merkezinin fiyat politikası (Bazı saç ekimi merkezleri greft başına fiyat politikası tercih etmektedir.)
  • Saç ekiminde kullanılacak ek uygulamalar (PRP, Mezoterapi vb.)
  • Saç ekiminin gerçekleştirileceği bölge

Bu faktörler saç ekimi fiyatlarını etkileyen en temel faktörlerdir.

Saç Ekiminde Kullanılan Teknik Neden Saç Ekimi Fiyatını Neden Etkilemekte?

Bu soru, en çok sorulan ve merak edilen soruların başında gelmektedir. Saç ekiminde kullanılan tekniklerin saç ekimi fiyatlarını belirlemesinin temel sebebi, bu tekniklerde kullanılan cihazların ve medikal aletlerin maliyetlerinden kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda teknikleri uygulayan sağlık personelinin sayısı da etkilidir. Örneğin; DHI saç ekimi tekniğinde donör bölgeden alınan greftler fazla bekletilmeden özel implanter kalemlere yerleştirilir ve bunun için daha fazla sağlık personeli bulundurulmalıdır. Aynı zamanda bu teknikte özel implanter kalemler kullanıldığı için fiyatlar değişmektedir.

SAÇ EKİMİ HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç ekimi operasyonu tamamlandıktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. İşlem yapılan bölgeye hasta tarafından 3 gün boyunca herhangi bir şekilde müdahale edilmemesi gerekir. Yatış pozisyonu da hekim tarafından anlatılacak şekilde uygulanmalıdır. Saç ekimi sonrası 2 ay boyunca havuz ve denize girilmemelidir. Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. Sigara ve alkol kullanımı ekilen saçların tutunma oranını büyük ölçüde olumsuz etkilemektedir. İyileşme süresi boyunca güç gerektiren aktivitelerden kaçınılmalıdır. Eğer operasyon yaptıracak kişinin işkolu bu kurala uygun değilse, iyileşme süresince izinli olunması tavsiye edilmektedir. İyileşme sürecinde hastanın dinlenmesi, iyileşme süreci için önemlidir.

Saç Ekimi Sonrası Bakım

Saç ekimi sonrası hekim tarafından uygulanması söylenen bakım önerilerine dikkat edilmelidir. Tedavinin başlangıcından sonuna kadar dikkat edilmesi gereken hususların tedavinin başarısındaki etkisi büyüktür.

“Apepsi” ve “antisepsi” adı verilen patojen mikroorganizamaların ve enfeksiyonların önlenmesi kuralları, her türlü mikro cerrahi işlemde uygulanması şart olan kurallardır. Saç ekimi operasyonu hijyenik ortamda uygun koşullarda yapıldığı zaman enfeksiyon riski oldukça düşüktür. Saç ekimi operasyonu sonrası iyileşme süreci kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Yapılan işlem sonrası ilk üç günün çok önemlidir.

Saç ekimi işlemi sonrası ilk gece biraz ağrı yaşanması ihtimali vardır. Hekimin önerdiği ağrı kesici ilaçların kullanılması durumunda rahat bir gece geçirilebilir. Operasyondan sonraki günlerde sırt üstü dinlenmek ve operasyon yapılan bölgeye herhangi bir temasta bulunulmaması gerekmektedir. İltihap oluşumunun önlenmesi için hekimin önerdiği ilaçlar aksatılmadan düzenli kullanılmalıdır. Operasyon sonrası kesinlikle alkol kullanılmamalıdır. Alkol ve sigara kullanımı, iyileşme sürecini ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir. Operasyondan sonra ilk üç günlük sürenin ardından yıkama işlemi yapılabilir. 15 gün boyunca hekimin önerdiği şampuan ve bakım ürünleri hekimin talimatları doğrultusunda kullanılmalıdır. Operasyon sonrası saç ekimi yapılan bölge 15 gün süreyle güneş ışınlarından korunmalıdır. Ekilen saçlar 4 ay içerisinde sağlık döngüsüne girecektir.

Saç Ekimi Sonrası Süreç

Saç ekimi sonrası süreç, operasyonun başarılı olması için çok önemlidir. Bu süreçte en önemli konu, doktorun vereceği ilaçları düzenli kullanmaktır. Kişisel tıbbi duruma göre uzman doktor bu süreçte farklı ilaçlar önerebilir. Aynı zamanda saç ekimi sonrası bu süreçte beslenmeye dikkat edilmeli ve özen gösterilmelidir. İyileşme süreci ve saçların güçlenmesi adına beslenme çok önemlidir.

Saç Ekimi Sonrası Beslenme

Sağlıklı beslenme, ekilen saçların daha sağlıklı ve daha güçlü olmasında büyük rol oynamaktadır. Bu zaman zarfında beslenme konusunda dikkatli davranarak saç için faydalı olabilecek gıdaların tercih edilmesi, operasyon sonrası hücre yenilenme hızının artmasında ve iyileşme sürecinin kısalmasında önemli rol oynamaktadır. Yenilen her gıdanın ekilen saç kökleri üzerinde çok büyük etkisi görülmektedir. Mikro ve makro besinler (mineral, yağ asitleri, protein, vitaminler) bakımından yetersiz gıdalar sebebiyle hücre zarında işlev bozuklukları meydana gelebilmektedir. Bu durum, saçların normal hayat döngüsünü bozarak, saç köklerinin beslenerek yenilenmesine engel olabilmektedir. Ayrıca, saç ekimi operasyonu sonrası saç dökülmelerinin devam etmesine de yol açabilmektedir. Sağlıklı saç kökleri için aşağıda belirtilen beslenme planına dikkat edilmesi gerekir;

Saçın yapısı, kalitesi ve sağlıklı uzayabilmesi için B7 ve B12 gibi B-kompleks vitaminler önemli bir yere sahiptir. B7 ve B12 gibi B-kompleks vitaminler, saç ve kıl kökleri dahil olmak üzere tüm vücuda besin üreterek, besin kaynaklarının metobolize edilmesine destek olur. Bu sebeple uzmanlar, saç ekimi operasyonu sonrası B-kompleks vitaminlerin kullanılmasını tavsiye etmektedir. B vitamini açısından zengin olan besinlerin başında; sert kabuklu yemişler, avokado, muz, esmer pirinç, tavuk, yumurta gelmektedir.
Vücutta çinko eksikliğinin saç dökülmesine ve saç seyrelmesine sebep olduğu bilinmektedir. Saç ekim operasyonu sonrası çinko alımı önem arz etmektedir. Çinko; doku onarımında, kolajen üretiminde, hücre çoğalması ve emiliminde ve protein sentezlenmesinde çok önemli bir işlev görür. Çinko yönünden zengin bazı besinlerin başında; ıspanak, tüm tahıllar, kuzu eti, karides, nohut, balık, yumurta gelmektedir.

Çinko eksikliği nedeniyle oluşan saç dökülmelerinde demir eksikliği de görülmektedir. Saç dokusunu güçlendirerek geliştiren demir, besinlerin saç derisine oksijen taşınmasına yardımcı olmaktadır. Operasyon sonrası hastaların umdukları sonuçları alabilmesi için demir alımı çok önemli rol oynamaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren demir sayesinde tedavi sonrası iyileşme süresi de hızlanacaktır. Demir yönünden zengin olan besinlerin başında; fasulye, kırmızı et, istiridye ve dana ciğeri gelmektedir.

E vitamini hasarlı cildin onarılması için etkilidir. Bu sebeple operasyon sonrası yaraların hızlı iyileşmesini sağlar. Aynı zamanda antioksidan özelliği de vardır. Ekim yapılan bölgede ve donör bölgede yaralar iyileştikten sonra kullanacak E vitamini yağı sayesinde dokunun yumuşatılıp, doku kalitesini arttırabilmek mümkündür. E vitamini yönünden zengin besinlerin başında; zeytinyağı, ıspanak, avokado, badem, ay çekirdeği gelmektedir.
İnsan vücudundaki hücrelerin ve saç köklerinin gelişimi ve büyümesi için A vitaminine ihtiyaç duyulmaktadır. Saçlı deriyi nemlendiren ve saçları besleyen yağ dokusuna benzer bir madde olan “sebum” üretiminin sağlanmasında da etkili olan A vitamininin eksik olması saç dökülmelerine yol açabilmektedir. A vitamini eksikliği saç derisinin kaşıntılı ve kuru olmasına neden olabilmektedir (Saç ekiminden sonra saç derisinde kaşıntı görülmesi geçici bir yan etkidir). A vitamini içeriği yüksek olan besinlerden bazıları şunlardır; ıspanak, dana ciğeri, tatlı patates, bal kabağı, havuç.
Beslenme ile ilgili dikkat edilmesi tavsiye edilen bir diğer konu ise, kolesterol seviyesinin dengeli olmasıdır. Kolesterolün dengeli olması operasyon sonrası yaraların hızlı iyileşmesinde ve saçların sağlık büyümesinde etkilidir.

Saç ekiminden sonra doktorun vereceği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Doktor, hastanın tıbbi durumuna göre özel ilaçlar önerilebilmektedir. Her hastanın durumu aynı değildir. Bu, kişiden kişiye değişmektedir. Saç ekimi iyileşme sürecinde beslenmeye dikkat edilmelidir.

Saç Ekimi Öncesi Sonrası

Saç ekimi öncesi sonrası için en merak edilen konular; hastada elde edilen sonuçlar ve hastanın operasyon öncesi sonrası neler yapması gerektiğidir. Saç ekimi öncesi ve sonrası fotoğraflar için saç ekimi merkezi ile iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.

Not: Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 5. maddesinin “ğ” bendi gereği, saç ekim merkezlerinin reklam ve ticari uygulamaları, “Hastaların tedavi öncesi ve sonrasına ait ifade ya da görüntüler içeremez.”

Saç Nakli Operasyonunun Temel Bilgileri

Saç nakli operasyonu hakkında bilinmesi gereken temel bilgiler iki ana kategoride, “FUE” ve “FUT” başlığı altında toplanmaktadır. Günümüzde uygulamaların yüzde 99’u FUE yöntemiyle yapılmaktadır.

  • Operasyonlarda lokal anestezi kullanılmaktadır. Alerjik bir reaksiyon durumu var ise yapılacak testler neticesinde işlem ertelenebilir.
  • Saç ekimi öncesi yapılacak testlerde hastada taşıyıcı bir hastalığın (HIV, Hepatit gibi) tespit edilmesi durumunda tedavi ertelenebilir.
  • Saç ekimi uygulamasının en önemli amacı uygun bölgeden alınan güçlü kıl köklerinin, cansız veya saçsız bölgeye nakledilerek başarılı sonuçlar doğurmasını sağlamaktır. Yukarıdaki maddelerde de belirtildiği üzere günümüzde saç ekimi operasyonun başarı oranı yüzde 99’lara ulaşmıştır.

Sıkça Sorulan Sorular

Uzman bir ekiple, doğru teknik ve doğru uygulama ile yapıldığı takdirde saç ekimi başarı oranı yüzde 99’a kadar ulaşabilmektedir.
Saçında seyreklikten veya açıklıktan rahatsızlık duyan ve bazı rahatsızlıkları olmayan herkese saç ekimi yapılabilir.
Saç ekimi için yaş kısıtlaması bulunmamakla beraber hekimler tarafından tavsiye edilen yaş 22 ve üzeridir.
Saç nakli için güçlü kıl kökleri yaygın olarak ense bölgesinden alınmaktadır. Başın arka kısmındaki bu bölge başta olmak üzere sakal ve göğüs bölgesinden alınan kıl kökleri de kullanılabilmektedir.
Saç ekimi sırasında uygulanan lokal anestezi sebebiyle operasyon sırasında herhangi bir acı ya da ağrı durumu söz konusu değildir.
Saç ekimi operasyonu için aksi bir durum oluşmadığı sürece hastanede yatışa gerek yoktur. İlk gün saç ekimi uygulaması, ikinci gün ise uygulama yapılan bölgenin bakımı ve kontrolü sağlanmaktadır.

Saç ekimi operasyonu sonrasında ekilen saçlar 8-12 ay arasında diğer saçlarınızdan ayırt edilemeyecek duruma gelmektedir.

Saç ekimi operasyonu bir uzman tarafından doğru teknik ve işlemlerle yapılması durumunda 12. ayın sonunda saç kaybı yaşanmayacaktır.

Ekilen saçların yaklaşık yüzde 40’ı 6 ay içerisinde dökülecektir. Bu duruma “şok dökülme” adı verilir. Dökülen bu saçların yerine tekrar yenisi çıkacaktır.
Saç ekiminden sonra ekilen saçlar 6. ayına geldiği zaman gözle görülür bir şekilde ilerleme kaydeder. Bir yılın sonunda saç ekimi işlemi tamamlanmış ve tüm saçlar çıkmış olur.
Saç ekiminden sonra ekilen saçlar 6. ayda gözle görülür bir şekilde ilerleme kaydeder. Bir yılın sonunda saç ekimi işlemi tamamlanmış ve tüm saçlar çıkmış olur.

Doktorun talimatlarına uyulduğu takdirde donör bölgede 7-10 gün arasında iyileşme görülmektedir. İyileşmenin hızlanması için bandajların çıkarılmasından sonra 3. günün ardından doktor tarafından belirlenen bakım kurallarına dikkat edilmesi önem arz etmektedir.

Saç ekimi sonrası oluşan kaşıntının birden fazla nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerin başında kabuklanma, büyüme, alerji ve enfeksiyon gibi faktörler gelmektedir. Detaylı şekilde açıklanacak olursa;

  • Kabuklanma: Saç ekimi sonrası sıkça rastlanan ve normal kabul edilen kaşıntı durumudur. Saç ekimi işlemi sırasında nakil yapılan bölgede açılan minik delikler, operasyon sonrası kapanmaya başlar. Bu işlem kabuklanma ile meydana gelmektedir. Operasyon sonrası 2. günde kabuklanma gözle görülür şekilde başlamaktadır. Bu kabuklanma kanayan kan ve vücut sıvısından meydana gelmektedir. Bu durum iyileşme sürecinde normal kabul edilmekte olup, endişelenmeye gerek yoktur. Dikkatli olunması gereken tek nokta; işlem yapılan bölgelerde kaşıntı olduğunda bölgeye asla dokunulmamalıdır. Eğer hasta kaşınan bölgeyi kaşırsa enfeksiyona ve bölgede yeni ekilen saçların dökülmesine sebep olabilir. Bu nedenle bölgeye dokunulmaması ve kaşımamak gerekir. Bu kaşıntı zamanla geçecektir.
  • Büyüme: Saç ekimi işlemi sonrası bölgede oluşan kaşıntının diğer bir nedeni ise saçlarda uzamadır. Ekim yapılan bölgede saçların güçlenerek uzamaya başlaması ciddi bir kaşıntı hissetmeye sebep olmaktadır. Yeni nakledilen köklerin saç derisinin altından çıkmaya başlaması, operasyondan sonrasında 1-2 ay içerinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle kabuklanma kaşıntısının bitmesinden sonra büyüme ve uzama kaşıntısı nedeniyle rahatsızlık hissedilir. Bu büyüme donör bölgede de görülmektedir. Bu nedenle donör bölgede de kaşınma hissi olabilir. Donör bölgede kaşıntılar çok sık görülmemektedir. Yani sürekli bir kaşıntı durumu yerine zaman zaman kaşıntı hissiyle karşılaşılabilir. Donör bölgedeki uzamalar, uzun bir süreç içerisinde devam edecektir. Bu nedenle kaşıntı belirli aralıklarla kendini hissettirecektir.
  • Enfeksiyon: Enfeksiyon kaynaklı kaşıntılar çok görülmemekle beraber az da olsa rastlanan bir durumdur. Ani bir şekilde ortaya çıkan ve rahatsızlık hissi yüksek olan kaşıntılar, enfeksiyon habercisi olabilir. Eğer buna benzer bir durum ile karşılaşılırsa derhal doktora danışılması gerekir.
Saç ekimi basit bir uygulama gibi algılansa da temelinde cerrahi bir operasyondur. Bu nedenle bu tür operasyonlara özel olarak gelişebilecek bazı komplikasyonlar olabilir. Genellikle öngörü olarak kabul edilen ve hafif derecede olan baş ağrısı, ödem, kızarıklık, kaşıntı ve saç dökülmesi gibi yan etkiler çok olmamakla beraber görülmesi muhtemeldir. Operasyondan sonra istirahat edilerek atlatılması mümkün olmasına rağmen genellikle ilk birkaç gün ağrı kesici ilaçlarla destelenerek tedavi uygulanmalıdır. Donör bölgede çok olmamakla birlikte genellikle 3. ve 7. gün arası ağrılar görülmektedir.